Medicijnen tegen piekeren

Een medicijn tegen piekeren bestaat dat? Dat lijkt misschien wel ideaal om op deze manier van je piekerklachten af te komen. Was het maar zo simpel. Natuurlijk bestaan er wel medicijnen waarmee je angstige gevoelens, en piekeren kunt dempen. Bij 'normaal' piekeren is het niet aanbevolen om hier mee te beginnen maar om de klachten op ander manier aan te pakken. Met gerichte training waarmee je je piekerklachten op een structurele manier aan leert pakken. Wanneer er sprake is van een gegeneraliseerde angststoornis wordt er soms wel medicatie voorgeschreven, meestal in combinatie met (meta)cognitieve gedragstherapie. 

Behandeling van piekeren

Je kunt je piekergedachten sterk verminderen of zelfs helemaal stoppen met piekeren als je de juiste stappen toepast. Een combinatie van het anders omgaan met je piekergedachten, de inhoud van je gedachten veranderen en gerichte ontspanning is de meest effectieve manier om van je gepieker af te komen. 

Wat is piekeren?

Piekeren is het steeds maar nadenken over hetzelfde onderwerp. Zonder dat je tot een oplossing komt van de situatie of het probleem. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen over je gezondheid of die van je kinderen. Je piekert over wat je anders had kunnen doen of waarom diegene dat tegen je zei. Je schiet er helemaal niks mee op met al dat piekeren. Blijven nadenken lost niks op, maar is wel erg vermoeiend. En kan er zelfs voor zorgen dat je lichamelijke klachten krijgt als je langdurig piekert. 

Met gerichte training piekeren stoppen met piekeren

Je kunt vaak zelf je piekeren verminderen wanneer je weet hoe je dit concreet moet doen. Hiervoor is het volgen van een gerichte training aan te bevelen omdat je geneigd bent om het tegenovergestelde te doen om er vanaf te komen. Je wilt niet meer piekeren dus ga je allerlei dingen verzinnen om er vanaf te komen zoals afleiding zoeken en wegstoppen van je gedachten. Dit helpt helaas niet en kan er zelfs voor zorgen dat je klachten erger worden. Daarom is een gerichte training een beter alternatief.

Is het piekeren of is het een stoornis?

Iedereen heeft zorgen en ervaart wel eens angst. Dit hoort nu eenmaal bij het leven. Het is helemaal niet raar als je af en toe een nachtje wakker ligt vanwege een bepaalde gebeurtenis in je leven. De meeste mensen liggen wel eens ergens van wakker of piekeren een tijdje over iets. Er zijn grote verschillen tussen mensen in hoe veel iemand piekert en wat nog normaal is. Sommige mensen piekeren (bijna) nooit en sommige mensen piekeren de hele dag door. Maar wat is nog normaal? Als jij het gevoel hebt dat je je piekergedachten onder controle hebt en van tijd tot tijd piekert maar het beïnvloed je leven verder niet...niks aan de hand. Af en toe piekeren hoort erbij. 

Als je vaak piekert en het moeilijk vindt om je piekergedachten te stoppen kan het goed zijn dat je hier eens beter naar gaat kijken. Wordt je moe van al dat gepieker of slaap je slecht door al die gedachten? Kun je voor je gevoel wel de hele dag piekeren over bepaalde onderwerpen? Op zich functioneer je nog wel maar je ervaart het piekeren als erg vervelend. Dan kan het nuttig voor je zijn om wat aan je piekerklachten te doen. Je kunt dit prima doen door het volgen van een gerichte training. 

Als je zorgen of angst continu op de voorgrond aanwezig zijn en het je functioneren beïnvloed is er mogelijk meer aan de hand. Het kan zijn dat het niet meer 'normaal piekeren' is maar dat je last hebt van een gegeneraliseerde angststoornis. Het is belangrijk dat je hiervoor hulp inschakelt van je huisarts of psycholoog. 

Een gegeneraliseerde angststoornis is eigenlijk een extremere vorm van piekeren. Je kunt piekeren indelen op een schaal van niet aanwezig tot continu aanwezig. Zo af en toe piekeren is volledig normaal. De meeste mensen hebben dit. Bij veel piekeren is het goed om hier (zelf) iets aan te doen. Maar wanneer het piekeren continu aanwezig is kan het zijn dat het een piekerstoornis is. Het is belangrijk om daar hulp voor te zoeken bij een professional. Piekerklachten gaan namelijk meestal niet vanzelf over. 

Behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis

Over het algemeen is een gegeneraliseerde angststoornis goed te behandelen. Afhankelijk van de ernst van de klachten wordt er gekozen voor een behandeling met gerichte therapie in de vorm van (meta)cognitieve gedragstherapie, medicatie of een combinatie tussen beiden. 

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

Een gegeneraliseerde angststoornis wordt ook wel eens een piekerstoornis genoemd. Bij een gegeneraliseerde angststoornis pieker je veel en ben je bijna continu gespannen. Je hebt moeite op je gedachten onder controle te houden. Vaak heb je ook last van vermoeidheid, spierpijn, concentratieproblemen en slaapproblemen. 

Behandeling met (meta)cognitieve gedragstherapie

Behandeling met metacognitieve gedragstherapie heeft de voorkeur boven behandeling met medicatie. In deze therapie leer je hoe je je gedachten kunt veranderen en hoe je om kunt gaan met je piekergedrag. Je leert specifieke ontspanningsoefeningen. De therapie is ook gericht op het veranderen van je gedachten over het piekeren. Het piekeren over het piekeren. Dit is specifiek voor metacognitieve gedragstherapie en effectief bij het behandelen van een gegeneraliseerde angststoornis. 

Behandeling met medicatie

Medicamenteuze behandeling bij een gegeneraliseerde angststoornis bestaat vaak uit antidepressiva. Hoewel deze medicijnen voornamelijk zijn ontwikkeld voor behandeling van een depressie zijn ze ook effectief gebleken bij de behandeling van angst. Waaronder de gegeneraliseerde angststoornissen. Ook benzodiazepinen (zoals alprazolam, diazepam, oxazepam en lorazepam) kunnen waardevol zijn bij de behandeling van angst of bij slaapstoornissen. Vanwege kans op afhankelijkheid bij langdurig gebruik van deze middelen is een benzodiazepine vaak niet de eerste keus bij behandeling bij een gegeneraliseerde angststoornis. In overleg met je huisarts of behandelaar krijg je de juiste medicatie en dosering voorgeschreven. Antidepressiva heeft helaas een inwerktijd van enkele weken waarin je vooral aan het begin last hebt van bijwerkingen. Na 6 tot 8 weken merk je de positieve effecten van de antidepressiva op je angstklachten. Het is aan te raden om de medicatie minstens een jaar te gebruiken. Daarna kun je geleidelijk aan afbouwen in overleg met je arts. 

Vaak wordt een combinatie gemaakt tussen behandeling met medicatie en therapie. Het is aan te raden om naast de behandeling met medicatie ook behandeling in de vorm van gesprekken met een behandelaar te voeren. Niet alleen kan deze het verloop van het effect van de medicatie volgen, maar je ook helpen om je gedachten en gedrag te veranderen om het meeste effect te hebben van de behandeling.


Over de schrijver
PiekerSTOP is er om jou te helpen om je piekergedachten zelf de deur uit te doen. Dit doen we door tips, inspiratie en informatie te delen over piekeren en onderwerpen die met piekeren te maken hebben. Zodat jij je piekergedachten kunt verminderen en daardoor relaxter door het leven kunt. Ook bieden wij een online trainingsprogramma waarbij je stap voor stap begeleid wordt om je gepieker in 28 dagen te verminderen.
Reactie plaatsen