Kun je van piekeren depressief worden?
23 maart 2022 

Kun je van piekeren depressief worden?

Natuurlijk maak je je zorgen. Als je veel en vaak piekert heb je je waarschijnlijk ook wel eens afgevraagd of je daar depressief van kunt worden. Piekeren zorgt namelijk voor een heel scala aan negatieve gedachten. Over gebeurtenissen uit het verleden of over de toekomst. En daar voel je je niet beter door... je maakt je zorgen. Een heel scala aan negatieve gevoelens. En wat nou als dat negatieve gevoel door te piekeren doorslaat in een depressie? Is dat mogelijk?

Piekeren en angst

Piekeren kan een kenmerk zijn van een gegeneraliseerde angststoornis. Dit wordt ook wel een piekerstoornis genoemd. Hierbij kun je niet meer stoppen met piekeren. Het voelt alsof je de controle bent verloren over je eigen gedachten. Je maakt je zorgen over allerlei dingen en ook dingen die bij het dagelijks leven horen. 

Piekeren en depressie

Piekeren kan ook onderdeel zijn van een depressie. Je voelt je dan in plaats van angstig vooral somber, futloos of hebt nergens zin in. Ook kun je het leven niet meer zien zitten. 

Piekeren, depressie en angst...wat zegt de wetenschap?

Het is uit onderzoek gebleken dat herhaaldelijk negatief nadenken zoals bij piekeren het geval is een waarschuwingssignaal kan zijn voor angst en depressie. Het is dus een goed idee om er iets aan te doen als je merkt dat je piekert. Zeker als je van jezelf weet dat je gevoelig bent voor angst of depressie omdat het in de familie zit of omdat je eerder last hebt gehad van depressieve of angstklachten. 

Piekeren door depressie of depressief door piekeren?

Iedereen heeft negatieve gedachten. Sommige mensen hebben dit wel sterker dan anderen. Niet iedereen is depressief, gelukkig maar. Als je soms negatieve gedachten hebt is er niks aan de hand, iedereen heeft dus wel eens negatieve gedachten. Op een volgend moment verdwijnen ze. Maar piekeren is helemaal niet zo onschuldig als dat men eerder dacht. Het is een kwetsbaarheidsfactor. 

Als je het gevoel hebt dat je je gedachten niet meer kunt stoppen, als je geen controle meer hebt over je negatieve gedachtenstroom kun je stellen dat je piekert. Piekeren kan losstaan van een depressie (of gegeneraliseerde angststoornis). Het kan ook samengaan met een depressie of angststoornis.

Eigenlijk is het een beetje een kip en het ei verhaal. Wat kwam er nu eerst? Het piekeren of de depressie?
Het piekeren kan een voorbode zijn van een depressie maar het kan ook zijn dat je je depressief voelt en daardoor bent gaan piekeren. Geen eenduidig antwoord dus, het kan allebei. Als je herhaaldelijk allerlei negatieve gedachtes in je hoofd hebt (je piekert) kan het zijn dat je in een negatieve cirkel terecht komt en uiteindelijk depressief wordt. Piekeren is dan eigenlijk een voorbode van een depressie. Het kan ook zijn dat je eerst merkt dat je je depressief voelt. Daarbij merk je dat je allerlei negatieve piekergedachten hebt.

Een kwetsbaarheidsfactor

Piekeren is niet zo onschuldig als het lijkt. Het is een bepaalde kwetsbaarheid waar sommige mensen gevoelig voor zijn. Net zoals depressie of een angst. Als je niet gevoelig bent vanuit je genen heb je minder kans op het ontwikkelen van een depressie. Het kan iedereen overkomen maar de een is er wel gevoeliger voor dan de ander. 

Ook na een depressieve episode blijkt het zo te zijn dat je meer moeite hebt om je gedachten te controleren. Je hebt een bepaalde kwetsbaarheid om opnieuw te gaan piekeren. Dit verhoogt de kans op een nieuwe depressieve episode. 

Kun je dan depressief worden van piekeren?

Ja. Het is mogelijk om depressief te worden van piekeren. Als het je niet lukt om in stressvolle situaties je aandacht te verschuiven naar positieve gedachten en blijft hangen in het piekeren kom je mogelijk in een negatieve spiraal. Uiteindelijk kan dit leiden tot een depressie. Dit hoeft natuurlijk niet en is dan ook lang niet bij iedereen die piekert het geval. Piekeren is wel iets om serieus te nemen. Het kan namelijk een voorbode zijn van ergere klachten. 

Over de schrijver
PiekerSTOP is er om jou te helpen om je piekergedachten zelf de deur uit te doen. Dit doen we door tips, inspiratie en informatie te delen over piekeren en onderwerpen die met piekeren te maken hebben. Zodat jij je piekergedachten kunt verminderen en daardoor relaxter door het leven kunt. Ook bieden wij een online trainingsprogramma waarbij je stap voor stap begeleid wordt om je gepieker in 28 dagen te verminderen.
Reactie plaatsen