Iedereen denkt wel eens een tijdje na over dingen die gebeurd zijn. Een situatie op het werk, iets wat iemand heeft gezegd tegen je. Gebeurtenissen uit het verleden. De een denkt hier lang over na en de ander kort. Hier is op zich niks mis mee, zorgen horen nu eenmaal bij het leven. Maar... wanneer nadenken omslaat in piekergedachten die je leven beheersen is het wel goed om in te grijpen.
Is het nadenken of is het piekeren?
Piekeren lijkt op nadenken. Piekeren doe je vooral over moeilijke dingen. Het verschil tussen piekeren en nadenken is dat je bij piekeren steeds in dezelfde gedachtekringetjes na denkt over één of meerdere onderwerpen. Dit blijft maar terugkomen, je bent aan het malen. Dezelfde gedachten aan het herkauwen als het ware.
De betekenis van het woord piekeren komt van oorsprong uit het Arabische woord voor (na)denken. Dat via het Maleis in de Nederlandse taal terecht is gekomen (pikir/fikir). Maar piekeren is meer dan nadenken zoals je ziet. Het is het onafgebroken herhalen van dezelfde gedachten zonder dat er een einde aan komt.
Piekeren is als schommelen. Je bent wel bezig, maar je komt niet van je plaats.
- Dr. Phil McGraw
Nadenken over een situatie leidt tot een oplossing. Piekeren leidt niet tot een oplossing. Hoewel je hoopt dat je komt tot een oplossing of een inzicht door te piekeren is dit helaas niet zo. Je bereikt helaas niks met piekeren.
Hoe herken je piekergedachten?
Piekergedachten herken je doordat deze gedachten vaak beginnen met 'Wat als...?' of 'Stel dat...?'.
Je denkt misschien dat je door het piekeren tot een oplossing van je probleem of de situatie komt. Dat het je helpt. Maar dit is helaas niet waar. Dezelfde gedachten blijven maar terugkomen maar je komt er geen stap verder mee.
Is er meer aan de hand?
Soms staat piekeren op zichzelf en heb je alleen last van piekergedachten. Deze zijn al vervelend genoeg, het is erg vermoeiend om steeds te piekeren. Maar het kan ook zijn dat er meer aan de hand is. Piekeren kan een kenmerk zijn van een depressie of een gegeneraliseerde angststoornis (ook wel piekerstoornis genoemd).
Piekeren en depressie
Naast het piekeren heb je ook andere klachten zoals een somber of lusteloos gevoel. Passiviteit en geen zin meer in dingen en het leven.
Piekeren en een gegeneraliseerde angststoornis
Je maakt je continu druk over allerlei dingen in het leven. Over dingen die eigenlijk gewoon bij het leven horen en waarvan je ziet dat anderen in je omgeving zich geen zorgen over maken. Je wordt in je dagelijks leven belemmerd door al het gepieker.
Als je denkt dat er meer aan de hand is dan op zichzelf staande piekerklachten is het goed om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld je huisarts. Deze kan met je meekijken en je eventueel doorverwijzen voor passende hulp.
Zoals je dus hebt kunnen lezen hierboven is piekeren meer dan gewoon nadenken. Wil jij weten hoe je van het piekeren af kunt komen? Lees dan onze andere blogs of doe mee met de training om in 28 dagen je piekeren te verminderen.