Helpt mindfulness tegen piekeren?
07 september 2021 

Helpt mindfulness tegen piekeren?

Als je al wat meer informatie hebt opgezocht op internet over piekeren ben je het waarschijnlijk wel tegengekomen. Mindfulness. Sinds een aantal jaar kun je er bijna niet meer omheen. Klinkt nogal zweverig...iets met mediteren ofzo. Voor sommige mensen al reden genoeg om af te haken. Toch helpt mindfulness bij verschillende klachten zoals stress, burn-out klachten en depressieve gevoelens. Mindfulness is juist 'in het leven geroepen' als niet zweverige vorm van meditatie. Zodat iedereen er de positieve effecten van kan ervaren. Oké klinkt goed niet? Maar wat is mindfulness nu eigenlijk precies en helpt het ook tegen piekeren?

Wat is mindfulness eigenlijk?

Mindfulness betekent letterlijk 'leven met volle aandacht'. Het is een aandachttraining waarbij je jezelf leert om niet meer te leven op 'de automatische piloot'. De meeste mensen leven op de automatische piloot. Je doet de dagelijkse dingen zonder er echt over na te denken en je wordt 'geleefd' door je eigen gedachten. Vaak nemen we niet de tijd om stil te staan bij wat we nu aan het doen zijn en hoe je je eigenlijk voelt. Steeds maar door door door. Geen wonder dat veel mensen stress ervaren en een opgejaagd gevoel. Geleefd door de dingen van de dag.
Door mindfulness kom je dichter bij je gevoel zonder er een oordeel over te geven. Je ervaart dat de dingen zijn zoals ze zijn.  Hierdoor leef je intenser maar op een meer ontspannen manier. 

Mindfulness bestaat uit 3 elementen die centraal staan:

  • Gerichte aandacht, bewust zijn
  • Aanwezig zijn in het hier-en-nu
  • Zonder oordeel

Hier zit de kern van alle mindfulnessoefeningen, je aandacht richten op het hier-en-nu. Volledig aanwezig zijn in het moment zonder jezelf af te laten leiding door gedachten. 

De voordelen van mindfulness

Niet voor niks houden steeds meer mensen zich bezig met mindfulness. Het heeft namelijk veel voordelen voor je gezondheid en hoe je je voelt. En het is ook nog eens gemakkelijk om uit te voeren. Dit zijn een paar voorbeelden die mindfulness oplevert:

  • Stressverlagend
  • Productiever
  • Meer genieten van het leven
  • Verbetert je focus
  • Beter omgaan met lastige emoties
  • Helpt bij verslavingen
  • Helpt bij angst en depressie

Wat is mindfulness niet?

Mindfulness is niet een manier om geen gedachten meer te hebben. Dat is ook onmogelijk. Uit onderzoek blijkt dat we ongeveer 80.000 gedachten per dag hebben. Het is dan ook niet de bedoeling om door middel van mindfulness je gedachten uit te zetten. De manier waarop we met deze gedachten omgaan is wel van belang. Door mindfulness leer je anders te kijken naar je gedachten. Je leert ze te observeren en er afstand van te nemen. Je bent niet jouw gedachten, je hebt ze wel. 


Mindfulness tegen piekeren

Je hoeft niet urenlang te mediteren of je in stilte terug te trekken met wierrook en kaarsjes. Je hebt er niet urenlang de tijd voor nodig. Als jij dagelijks 2 minuten de tijd neemt om aan mindfulness te doen heb je er al profijt van. Nou, die 2 minuten heeft iedereen wel op een dag toch? Mindfulness is vooral heel simpel en praktisch om uit te voeren. 

Je hebt er ook geen spullen voor nodig. Geen yogamatjes of kussentjes, geen geurkaarsjes. Je hebt alleen jezelf nodig. Iedereen kan het. Jong en oud, met of zonder ervaring op gebied van persoonlijke ontwikkeling of spiritualiteit. En je kunt het overal doen. In de trein, op een stoel, als je wacht op de lift, fietsend etc. 

Je hoeft niet spiritueel te zijn of daar interesse voor te hebben. Het is juist simpel, praktisch en down to earth. Maar als spiritueel jou wel aanspreekt kun je het natuurlijk vormgeven zoals je wilt. Mindfulness is vrij van religie of welke stroming dan ook. Het kan door iedereen gebruikt worden en je kunt de invulling eraan geven die bij jou past. 

Ontspanning is niet het doel van mindfulness. Je kunt namelijk ook mindfull boos zijn of gestrest. Wel is het zo dat veel mensen ontspanning ervaren door mindfulness en hun boosheid eerder verdwijnt wanneer ze er op een mindfulle manier mee omgaan. 

Helpt het tegen piekeren?

Mindfulness is juist goed voor mensen die piekeren. Omdat je als je piekert voornamelijk bezig bent met dingen over het verleden of de toekomst kan mindfulness je helpen om meer in het 'hier en nu' te leven. 

Het doel van mindfulness is niet om geen piekergedachten meer te hebben, maar wel om er op een andere manier naar te kijken. Je gedachten mogen er zijn. Hoe meer je ze namelijk probeert te stoppen, hoe erger het wordt. Je leert anders te kijken naar je gedachten, op een niet-oordelende manier. Je neemt op deze manier meer afstand van je eigen gedachten. Je ervaart de gedachten op deze manier minder intens. Je blijft niet steeds maar op de automatische piloot gedachten produceren maar je kunt nieuwe wegen verkennen en een andere weg inslaan. 

Simpele mindfulness oefeningen tegen piekeren

Ben jij benieuwd wat mindfulness voor jou kan betekenen? Of het echt helpt om je piekergedachten te verminderen? Leuk! Hier zijn een paar simpele oefeningen waar je mee kunt starten. Je kun je natuurlijk ook inschrijven voor een online training of een mindfulnesstraining bij jou in de buurt. Maar je kunt ook alvast starten met deze simpele oefeningen. Die training kan altijd nog. 

Oefening 1: Mindful eten

Gebruik al je zintuigen wanneer je iets eet. Handig is om te beginnen met een maaltijd zoals het ontbijt, lunch of avondeten zodat je de tijd hebt om de oefening te doen en niet al na één hapje klaar bent.
Eet langzaam en merk alles op, de structuur van het eten, de smaak, de geur. Let ook op de vorm, de grootte, de kleur en het geluid. Gebruik al je zintuigen. 

Oefening 2: Mindful wandelen

Maak een wandeling op een normaal tempo. Observeer alles met al je zintuigen. De sensaties van je eigen lichaam maar ook de prikkels die je opmerkt die van buitenaf komen. Hoe voelt de ondergrond waarop je loopt? Hoe voelen je voeten in je schoenen? Wat hoor en ruik je? Hoe is je houding en hoe voelen je schouders aan? Hoe voelt de wind en de zon en wat merk je voor geluiden om je heen?

Oefening 3: Gedachtenwolkjes

Je gedachten laat je als wolken aan de lucht voorbij drijven. Neem een paar minuten de tijd om je gedachten te observeren. Neutraal, zonder oordeel eraan te koppelen. Je gedachten komen en gaan weer, als wolken aan de lucht.  Het kan helpen om iedere gedachte, of elk gevoel te benoemen ('honger, moeder, school, presentatie, auto, kriebel in mijn buik, moe, slecht geslapen, televisie') en te visualiseren als een wolk die komt en wegdrijft. 



Over de schrijver
PiekerSTOP is er om jou te helpen om je piekergedachten zelf de deur uit te doen. Dit doen we door tips, inspiratie en informatie te delen over piekeren en onderwerpen die met piekeren te maken hebben. Zodat jij je piekergedachten kunt verminderen en daardoor relaxter door het leven kunt. Ook bieden wij een online trainingsprogramma waarbij je stap voor stap begeleid wordt om je gepieker in 28 dagen te verminderen.
Reactie plaatsen