Piekeren en gedachten opschrijven
Algemeen
PiekerSTOP Redactie
Algemeen
09/03/2021
2 min
0

Waar piekeren de meeste mensen over?

09/03/2021
2 min
0

Je kunt eigenlijk overal wel over piekeren. De lijst met piekeronderwerpen lijken eindeloos. Toch is het zo dat veel mensen piekeren over dezelfde onderwerpen. Waarschijnlijk herken jij de volgende soorten piekergedachten wel. Over welke onderwerpen pieker jij het meest?

Piekeronderwerpen

Relaties met anderen

Dit is veruit het onderwerp waar het meest over gepiekerd wordt. Relaties met andere mensen. Niet alleen de relatie die je hebt met je partner maar ook met vrienden, collega's, de moeders op het schoolplein. Je kunt bijvoorbeeld piekeren over wat iemand tegen je zei, of wat jij tegen iemand hebt gezegd. Wat anderen van je vinden is ook een onderwerp waar veel mensen over piekeren.

Geld

Geldzorgen is ook zo'n 'favoriet' piekeronderwerpen van veel mensen. Er is een verschil tussen financiële problemen hebben en je zorgen maken over geld terwijl dit misschien helemaal niet nodig is. Als je echt financiële problemen hebt is het natuurlijk verstandig om een plan te maken om hier uit te komen. Maar er zijn ook behoorlijk wat mensen die piekeren over geld terwijl ze helemaal geen zorgen hoeven te hebben. Deze gedachten gaan dan over: 'Wat als ik mijn baan verlies'. Of 'Stel dat mijn partner overlijdt, hoe moet ik het dan alleen redden'.

Gezondheid

Niet alleen die van jezelf maar ook de gezondheid van anderen die dichtbij je staan zijn het piekeronderwerp. Je kinderen, je partner. Als ze maar niet ziek worden, een ongeluk krijgen. Stel dat ze niet gelukkig zijn? Stel dat ik ziek wordt en er niet meer voor mijn kinderen kan zijn.

Het verschil tussen mannen en vrouwen

De meeste mensen piekeren wel eens. Maar vrouwen piekeren toch echt vaker dan mannen. Ze piekeren twee keer zo veel. Ook de onderwerpen waarover vrouwen piekeren verschillen van die van mannen. Vrouwen piekeren vaker over relaties met anderen en hun gezin. Mannen piekeren het meest over hun werk en geld.

The facts

Uit onderzoek blijkt dat piekergedachten gaan over:

  • 50% over dingen die nooit gaan gebeuren.
  • 30% over dingen uit het verleden.
  • 12% over wat anderen van jou denken.
  • 4% over dingen waar je geen controle over hebt zoals een natuurramp.
  • 4% over dingen waar je wel invloed op hebt.

96% van alle piekergedachten gaan dus over dingen waar je niks mee kunt. Die al gebeurd zijn of doemscenario's. En maar 4% van de gedachten zijn nuttige gedachten. Daar kun je in principe iets mee, je hebt er invloed op.

Het nut van piekeren

Piekergedachten zeggen ook iets over wat je bezighoudt op dat moment. Je piekert over dingen waar je om geeft. Wat je belangrijk vindt. Als je je totaal niet zou interesseren zou je er ook niet over piekeren toch?
Omdat jij het belangrijk vindt kan het aanzetten tot actie. Dat conflict met je collega zorgt er bijvoorbeeld voor dat je eens een gesprek aanknoopt. Of je geldzorgen, toch maar eens wat minder uitgeven de komende tijd. Achter ieder piekeronderwerp zit vast iets wat jij belangrijk vindt in het leven. Je zorgen maken over je partner geeft aan dat je om hem of haar geeft.

In zekere zin heeft piekeren dus nut. Het is alleen wel zo dat er dan ook een concrete actie moet komen. Anders heeft het ook geen nut om er maar over te blijven nadenken. En dat is waar het vaak mis gaat met piekergedachten.

Piekeren helpt...niet

Veel mensen hebben het gevoel dat het helpt om te piekeren. Dat is niet zo. Het is een denkfout die je maakt. Piekeren houdt je wel bezig met het onderwerp maar het leidt niet tot een oplossing. Dit komt doordat piekeren verschilt van constructief nadenken over een probleem. Piekeren is eigenlijk doorgeschoten nadenken. Met nadenken kom je tot een oplossing. Piekeren, het steeds maar herkauwen van dezelfde gedachten leidt tot niks. 

En als je naar de onderwerpen kijkt waarover je piekert klopt dat wel. De meeste onderwerpen gaan over dingen waar je niks meer aan kunt doen of die nooit gaan gebeuren. Waarom zou je er dan nog over piekeren? 

En toch doe je het.

Stop met piekeren

Je kunt wat aan die piekergedachten doen. Lees het artikel 'Wat is piekeren' en ontdek wat piekeren nu exact is en hoe je ermee kunt stoppen. Ga je liever direct voor en training om je piekeren de deur uit te doen? Kijk dan op deze pagina voor de training.Reacties
Categorieën