Piekeren afleren - Is dat mogelijk?
23 juli 2021 

Piekeren afleren - Is dat mogelijk?

Je bent niet de enige die zich afvraagt hoe je met het eindeloze gepieker kunt stoppen. Het is moeilijk om gewoon te stoppen met malen. Iedere piekeraar weet wel dat piekeren helemaal niets oplost. Maar hóe je er ook daadwerkelijk mee kunt stoppen weten de meesten niet. Is het eigenlijk mogelijk op piekeren helemaal af te leren?

Piekeren is een gewoonte. Gewoontes zijn niks meer dan aangeleerd gedrag. Zo is het ook met piekeren, een gewoonte die je ook weer kunt afleren. Het is mogelijk maar...er is geen quick fix.

Piekeren afleren heeft tijd nodig

Als je veel piekert is het moeilijk om hier verandering in te brengen. Het piekeren is zo'n vaste gewoonte geworden dat het heel moeilijk is om dit te veranderen. Hoe lang je al piekert is ook van invloed op hoe snel je van je piekerklachten af kunt komen. Maar wanneer het piekeren minder erg is of wanneer je al een eind op weg bent om je piekerklachten aan te pakken kun je vaak sneller de omslag maken. Kleine stapjes maken en niet opgeven. Je kunt dus zeker van je piekerklachten afkomen met tijd, oefening en geduld. 

Piekeren als onderdeel van een groter probleem

Piekerklachten gaan meestal niet vanzelf over. Vaak hebben ze ook nog eens de neiging om erger te worden als je er niks aan doen of zelfs over te gaan in een ander probleem. Je hebt bijvoorbeeld iets meegemaakt en piekert daarover. Je voelt je door al die negatieve doemscenario's van piekergedachten daardoor steeds slechter. Om met je emoties om te gaan ga je eten. Vervolgens heb je een eetprobleem. Dit is maar een simpel voorbeeld maar geeft wel aan dat je piekerklachten serieus moet nemen.

Het kan ook zijn dat je piekergedachten onderdeel zijn van een depressie of angststoornis. Het is altijd raadzaam als je vermoedens hebt dat er mogelijk meer met je aan de hand is dan alleen piekergedachten hulp in te schakelen van een hulpverlener zoals je huisarts.

Piekeren afleren met de juiste behandeling

Grip krijgen op je gedachten is waar de behandeling op gericht is. Adviezen zoals: 'Je moet er niet meer aan denken.' zijn vaak goedbedoeld maar hebben helaas een averechts effect. Hierdoor worden de gedachten alleen maar erger en meer. Met gerichte training leer je stap voor stap om je aandacht ergens anders op te richten en de inhoud van je gedachten te veranderen. Ook leer je hoe je je piekergedachten daadwerkelijk kunt verminderen en hoe je kunt voorkomen dat het piekeren weer ontstaat. Het is belangrijk om je piekeren op meerdere vlakken aan te pakken. Bewustwording, je denkwijze veranderen én fysieke en mentale ontspanning.

Deze elementen zitten allemaal in de PiekerSTOP Methode. Je wordt gedurende 28 dagen iedere dag begeleid om jouw piekergedachten aan te pakken.

Wil je meer wilt weten over de PiekerSTOP Methode waarin je leert om je piekergedachten stap voor stap aan te pakken? Check dan deze pagina voor meer informatie en ontdek hoe ook jij van het piekeren af kunt komen.


Over de schrijver
PiekerSTOP is er om jou te helpen om je piekergedachten zelf de deur uit te doen. Dit doen we door tips, inspiratie en informatie te delen over piekeren en onderwerpen die met piekeren te maken hebben. Zodat jij je piekergedachten kunt verminderen en daardoor relaxter door het leven kunt. Ook bieden wij een online trainingsprogramma waarbij je stap voor stap begeleid wordt om je gepieker in 28 dagen te verminderen.
Reactie plaatsen