Piekeren is een manier waarop je met je angst om kunt gaan. Mensen die piekeren hebben het gevoel dat het helpt om beter met je problemen om te gaan. Wanneer je piekert zegt dat iets over hoe belangrijk jij dit onderwerp vindt. Als je het niet belangrijk zou vinden zou je er niet eens over piekeren. Eigenlijk zegt het iets over jou en waar je bang voor bent. Er schuilt namelijk altijd een angst onder. Waar pieker jij over en waar ben je eigenlijk bang voor?
Waar pieker je over?
Nou, nooit over de leuke dingen van het leven. Piekergedachten gaan vaak over problemen en zorgen. Het zijn de dingen waar je je zorgen over maakt. Of wat je anders had kunnen doen of zeggen. De dingen uit het verleden en dingen die mogelijk nog gaat gebeuren. Je piekert dur over problemen of mogelijke problemen. Of over dingen die je in het verleden hebt gedaan.
- Problemen op je werk
- Je gezondheid
- De gezondheid van je partner of kinderen
- Relatieproblemen
- Wat iemand mogelijk van je vindt
- Wat iemand tegen je zei
- Wat jij hebt gezegd tegen iemand
- Financiële zaken
- Keuzes die je gemaakt hebt
- Etc.
Piekeren en angst
Je piekert over dingen die je raken, die je blijkbaar belangrijk vindt. Het geeft aan dat je ergens om geeft. Als het je niet zou interesseren zou je je er namelijk ook geen zorgen over maken. Maar blijkbaar is het belangrijk genoeg om je er druk over te maken. Waar je over piekert zegt dus iets over wat je belangrijk vindt. En altijd is het iets waar je bang voor bent. Ga maar eens bij jezelf na wat voor angst er achter jouw piekergedachten zit. Als je bijvoorbeeld piekert over problemen op het werk ben je misschien bang om je baan te verliezen. Als je piekert over wat een ander van je vindt ben je eigenlijk bang voor afwijzing, ergens niet bij te horen.
Piekeren valt onder de angststoornissen
Iedereen piekert wel eens over een gebeurtenis maar wanneer je vaak piekert kun je klachten ervaren zoals een angstig of gestrest gevoel. Meestal verdwijnt dit vanzelf weer na een tijdje. Als het piekeren blijft en je het gevoel hebt dat je er geen controle meer over hebt, kan er meer aan de hand zijn. Als je overmatig piekert over dingen kan het zijn dat je een angststoornis hebt. Het kan ook zijn dat het piekeren steeds erger wordt als je er niks aan doet. Dit is vooral het geval wanneer het piekeren samengaat met het vermijden van dingen. Zo lopen de problemen steeds verder op omdat je niet merkt dat het eigenlijk allemaal wel meeviel toen het eenmaal zo ver was. Je houdt de angst met vermijding in stand.
Eigenlijk is piekeren een best effectieve manier om met je angst om te gaan. Het zorgt ervoor dat je angst even zakt. Door over het probleem na te denken heb je het gevoel dat je er controle op uit kunt oefenen. Terwijl dit niet zo is. Piekeren lost namelijk niks op en staat het oplossen van je problemen juist in de weg. Je kunt nog vaak piekeren over je financiële situatie en alle mogelijke scenario's uitdenken. Maar het lost niks op. Het minderen van je uitgaven lost wel iets op. Je hebt het idee dat als je alles hebt voorbereid in je hoofd dat je het dan wel aan kunt. Maar dit is een denkfout. Eigenlijk heb je nog steeds geen controle op je financiële situatie want het kan over een jaar wel weer heel anders zijn.
Verschillende gradaties
Sommige mensen piekeren veel en sommigen weinig. Sommige mensen piekeren helemaal niet maar sommige mensen geven aan de hele dag te piekeren. Er zit een groot verschil tussen mensen. Het kan zijn dat je zo veel piekert over verschillende dingen dat dit een gegeneraliseerde angststoornis wordt genoemd. Je maakt je dan zorgen over eigenlijk alles. Alles is reden om te gaan piekeren en niet één specifiek voorval. Eigenlijk is een gegeneraliseerde angststoornis een heftige vorm van piekeren.
Wil je meer weten over een piekerstoornis, oftewel een gegeneraliseerde angststoornis? Lees dan dit artikel over wat een gegeneraliseerde angststoornis is en de behandeling hiervan.