Piekeren stoppen met mindfulness
13 april 2022 
2 min. leestijd

Piekeren stoppen met mindfulness

Je piekergedachten verminderen kan op verschillende manieren. Verschillende oefeningen en bijvoorbeeld sporten kunnen helpend zijn. Mindfulness biedt ook mogelijkheden om je piekeren te stoppen. Het is zelfs een van de meest gebruikte manieren om piekeren aan te pakken. Benieuwd hoe jij mindfulness kunt inzetten? 

Wat is mindfulness?

In het kort is mindfulness een manier van leven waarin je je richt op het hier en nu. Je bent je bewust van wat er in het hier en nu zich afspeelt. Wat je op dit moment ervaart, voelt, ziet. In het huidige moment waarin je nu bent. Niet in het verleden, niet in de toekomst. En dat is nu juist handig als jij merkt dat je piekert. Als je piekert ben je namelijk niet bezig met wat er in het hier en nu afspeelt. Je denkt na over mogelijke doemscenario’s (de stel-dat gedachten) of je piekert over het verleden (wat-als gedachten). Maar nooit over wat er nu, op dit moment is. Om uit die gedachten over het verleden of de toekomst te stappen is het dus logisch dat je meer in het hier en nu moet zien te komen. Mindfulness is een van de manieren waarop je dat kunt doen. 

Wat is mindfulness niet?

Mindfulness is geen zweverig gedoe. Geen eindeloze oefeningen maar juist praktisch en altijd toe te passen. 


Mindfulness kan je niet helpen om helemaal gedachteloos te zijn. Dit is ook niet de bedoeling van mindfulness. Je hersenen zijn gemaakt om na te denken, om gedachten te produceren. Het is wel mogelijk om anders met deze gedachten om te gaan. Het gaat erom wat je ermee doet. Je hoeft namelijk niet op iedere gedachte in te gaan. 

Het is ook geen oplossing voor je problemen. Het kan je helpen om piekergedachten te verminderen. Maar als je daarnaast nog andere problemen in je leven moeten oplossen is daar natuurlijk wat anders voor nodig. Actie!

Hoe kun je mindfulness inzetten om piekeren te stoppen?

Mindfulness is een aandachttraining om in het hier en nu te zijn. Kort door de bocht is mindfulness het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot. Heel anders dan je piekergedachten waarbij je met het verleden of over de (mogelijke) toekomst bezig bent. En maar blijven nadenken hierover verandert waarschijnlijk maar heel weinig aan waar je je nu zo druk om maakt. Wel levert het stress en allerlei andere vervelende gevoelens op, terwijl het niet helpt. Maar heel weinig gedachten leveren ook daadwerkelijk iets op. 

Simpele mindfulness oefeningen om te stoppen met piekeren

Hieronder een paar oefeningen die je direct kunt toepassen, op elk moment van de dag. Het onderbreekt je automatische gedachtenpatroon. Doe één of meerdere oefeningen dagelijks en observeer wat er met je piekergedachten gebeurt. Worden ze minder? Lukt het je om ze te onderbreken als je de oefening doet?

Oefening 1: Doe het met volledige aandacht

Voer een handeling uit met al je aandacht. Tandenpoetsen, je haar wassen, theedrinken, stofzuigen. Het maakt niet uit wat je kiest. Gebruik al je zintuigen bij deze oefening. Hoe voelt, ruikt, proeft het? Hoe ziet het eruit? Wat hoor je precies? Als je merkt dat je afgeleid raakt van de handeling merk dit dan op (zonder oordeel) en breng je aandacht weer terug naar de handeling. 

Oefening 2: Dankbaarheid trainen

Om meer positieve gedachten te hebben in plaats van die negatieve piekergedachten kun je je hierin trainen. Hoe meer aandacht je ergens voor hebt, hoe meer je dit ook daadwerkelijk gaat zien en zo ervaart. Voor deze oefening ga je je 10 vingers langs. Bedenk bij elke vinger iets waar je dankbaar voor bent. Dit mogen grote dingen zijn maar ook kleine dingen zoals het feit dat je schoon drinkwater uit de kraan kunt drinken of dat de zon vandaag scheen. 

Oefening 3: Wolken aan de hemel

Neem even de tijd om rustig te gaan zitten. Alle gedachten die je in de komende 5 à 10 minuten (of voor hoe lang je deze oefening wilt doen) merk je op maar je gaat er niet in mee. Er komt een gedachte (hallo onderwerp 1) en zwaait hem vervolgens na (daaag onderwerp 1). Als voorbijdrijvende wolken aan de lucht. Het is maar een gedachte die opkomt, en weer vertrekt. Je hoeft er niet over na te denken. Volgend onderwerp. 



Over de schrijver
PiekerSTOP is er om jou te helpen om je piekergedachten zelf de deur uit te doen. Dit doen we door tips, inspiratie en informatie te delen over piekeren en onderwerpen die met piekeren te maken hebben. Zodat jij je piekergedachten kunt verminderen en daardoor relaxter door het leven kunt. Ook bieden wij een online trainingsprogramma waarbij je stap voor stap begeleid wordt om je gepieker in 28 dagen te verminderen.
Reactie plaatsen