7 simpele oefeningen om te stoppen met piekeren
29 maart 2022 

7 simpele oefeningen om te stoppen met piekeren

Ben jij op zoek naar snelle maar effectieve manieren om te stoppen met piekeren? Even je gedachten op nul te zetten? Deze oefeningen kun je altijd uitvoeren en helpen je om het piekeren te doorbreken. Daardoor kun je je weer focussen op andere dingen die je moet doen. Stap uit de negatieve gedachtenrotonde met behulp van deze oefeningen.

1. Het piekerelastiekje

Draag een elastiekje om je pols. Ieder elastiekje is goed zolang het maar niet knelt.
Telkens wanneer je een piekergedachte opmerkt laat je het elastiek tegen je pols aan knallen. Het mag (lees: moet) een beetje pijn doen maar niet te veel. Zo wordt je even afgeleid van het piekeren en je leert je hersenen dat piekeren niet fijn is. Daardoor heb je steeds meer de neiging om het niet te doen. Meer over deze oefening en waarom het precies werkt lees je hier.

2. Beweeg

Door lichamelijk flink actief te zijn heb je geen ruimte meer om na te denken over andere dingen. Je hoeft niet direct te gaan sporten als je daar nu geen tijd voor hebt. Even flink met je armen zwaaien of de trap oprennen kan ook al helpen. Je kunt het altijd uitvoeren, thuis, op het werk of als je even ergens moet wachten.

3.  Positieve 5 minuten

Als je merkt dat je piekert of hier sterk behoefte aan hebt neem dan een momentje van 5 minuten hiervoor. Zoek een rustige plek en denk aan alleen positieve dingen. Even geen negatieve gedachten maar houdt het positief. Door je eerst bewust te richten op positieve gedachten zul je op den duur merken dat die er meer zullen zijn. Waar je je op focust is er namelijk. Eerst zul je misschien nog moeten zoeken naar positieve gedachten maar dit zal steeds makkelijker worden.

4. Luister naar muziek

Kies muziek waar jij je fijn bij voelt. Muziek waar je meestal vrolijk van wordt als je ernaar luistert. Als luisteren alleen niet genog is om je piekergedachten te stoppen kun je ook meezingen. Let maar eens op hoe moeilijk het is om mee te zingen en te piekeren tegelijkertijd. Dit lukt helemaal niet!

5. Adem van 10 naar 0 in twee minuten

Bij iedere tel adem je in en uit. Adem diep in...10...adem uit. Adem in...9...adem uit...enz. Tot je bij nul bent gekomen. Voer de oefening langzaam uit, op een tempo dat voor jou prettig is. Na het doen van deze oefening zul je je meer ontspannen voelen en merken dat je minder piekergedachten hebt.

6. Visualiseer een fijne plek

Denk eens aan een plaats waar jij je helemaal prettig en zorgeloos kunt voelen. Misschien is het een plek uit je herinnering of een fantasieplek, dat maakt voor deze oefening niet uit. Hoe ziet het er daar precies uit? Wat zie je? Wat ruik je? Wat hoor je? Welke vormen en kleuren zie je? Zie je bomen? Hoe zien die er precies uit? Voel je de zon op je huid?
Iedere keer dat je dit doet maken de negatieve gedachten plaats voor fijne, positieve gevoelens en gedachten. Oefen dit vaak en je zult merken dat het niet alleen steeds beter lukt om te visualiseren maar ook dat je makkelijker naar die fijne plaats kunt gaan om dat gevoel op te roepen.

7.  Overdrijf

Neem een piekergedachte in gedachten die je zojuist had. Waar ging het over? Waar maak je je zorgen om? Overdrijf nu deze gedachte door het belachelijk groot te maken. Het meest erge scenario uit te denken over wat er mogelijk kan gebeuren. Maak het zo overdreven en lachwekkend dat het niet meer storend is. Kijk nu eens wat het effect van deze oefening op de originele gedachte is.


Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt proberen om je piekergedachten te stoppen. Sommige zullen (beter) werken en andere oefening zullen niet werken voor jou. Kijk vooral wat bij jou past en welke je prettig vind. Het is leuk om ze allemaal te proberen, wie weet welk positief effect het heeft op jouw gepieker.

Over de schrijver
PiekerSTOP is er om jou te helpen om je piekergedachten zelf de deur uit te doen. Dit doen we door tips, inspiratie en informatie te delen over piekeren en onderwerpen die met piekeren te maken hebben. Zodat jij je piekergedachten kunt verminderen en daardoor relaxter door het leven kunt. Ook bieden wij een online trainingsprogramma waarbij je stap voor stap begeleid wordt om je gepieker in 28 dagen te verminderen.
Reactie plaatsen