Depressie piekeren

Piekeren - Wat is dat precies?

Ze zeggen wel eens: 'Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren.' En daar sla je eigenlijk de spijker op z'n kop. Piekeren is het steeds maar blijven nadenken over hetzelfde onderwerp zonder dat er een oplossing wordt bedacht. Je bedenkt vanalles en nogwat maar het blijft bij fictie, fantasie. Je weet niet hoe het anders was gelopen als je een andere keuze had gemaakt. Je weet ook niet wat er in de toekomst gebeurt als je een keuze maakt. Je hebt ook geen controle over iets wat je spannend vind, hoe vaak je er ook nog over piekert.


De theorie: Wat is piekeren?

Piekeren is een manier van denken waarbij je steeds dezelfde gedachten hebt of dezelfde beelden voor je ziet. Het steeds ophalen en overdenken van dezelfde gedachten wordt ook wel rumineren genoemd. Je blijft er steeds over nadenken en het lijkt alsof je geen controle hebt over je eigen gedachten. Een stroom aan piekergedachten die je overvallen en die je niet kunt stoppen. Wat je met piekeren probeert is om een oplossing te bedenken, maar piekeren leidt helaas niet tot een oplossing. Het voelt even goed om erover te piekeren, als je maar alle scenario's hebt uitgedacht kom je vanzelf wel tot een oplossing. Maar dit is helaas niet zo. Je blijft eigenlijk maar in cirkeltjes nadenken over steeds dezelfde dingen. Daarmee verschilt piekeren van nadenken. Nadenken is een constructieve bezigheid. Constructief nadenken over de situatie leidt wel tot een oplossing of een stap verder. Piekeren doet dat niet. Bij nadenken heb je de controle over je denkproces en volgen de stappen elkaar in logische volgorde op. Wat uiteindelijk leidt tot het bedenken van een oplossing.


Twee vormen van piekeren

Als we het hebben over piekeren kun je twee vormen van piekeren onderscheiden. De ene vorm van piekergedachten gaan over het verleden. Negatieve gedachten over gebeurtenissen die in het verleden gebeurt zijn. Wat iemand tegen je heeft gezegd en hoe jij daarop hebt gereageerd is bijvoorbeeld zo'n onderwerp waar veel mensen die piekeren over na kunnen denken. Het andere soort piekergedachten gaan over de toekomst. Je maakt je zorgen over dingen die nog moeten gebeuren. 'Stel dat ik morgen dichtklap tijdens de vergadering, dan verlies ik mijn baan en moet ik mijn huis verkopen...' zou een piekergedachte over iets in de toekomst kunnen zijn. Als je piekert gaan je gedachten dus over iets in het verleden of over iets in de toekomst. Je piekert nooit over dingen die op dít moment spelen, waar jij nu bent en wat je doet.
Reactie plaatsen