Positief piekeren

De functie van piekeren

Piekeren heeft niet alleen een negatieve kant. Piekeren heeft zelfs ook een bepaalde functie. 

Risicovermijding

Omdat je je bewust bent van eventuele gevaren ben je minder geneigd om ondoordachte dingen te doen. Je houdt er rekening mee dat dingen ook mis kunnen gaan en vermijdt daardoor liever risico's. Je bent voorzichtig. Dit is een positieve eigenschap maar let erop dat het niet doorschiet in teveel. Alle risico uitsluiten zorgt er ook voor dat de spontaniteit verloren gaat. En dat angst op de voorgrond staat. Het is goed om je bewust te zijn van de risico's van dingen maar verlies niet de balans daarin. 

Analyseren van de situatie

Je vermogen om de situatie van alle kanten te bekijken kan ook positief zijn. Je hebt alle scenario's al een keer uitgedacht en staat daarmee niet snel voor verassingen. Wanneer problemen zich daadwerkelijk voordoen heb jij snel een oplossing in beeld omdat je het van te voren al bedacht hebt. Ook trap je niet zo snel in dezelfde valkuil van een fout die je in het verleden gemaakt hebt. Je hebt de situatie namelijk goed doordacht en weet hoe je moet handelen mocht dit nog eens voorkomen. 

Analyseren probleem minder piekeren

Ook hier geldt... sla er niet in door. Analyseren is prima maar laat het daarna ook los. Als je er te lang over blijft piekeren verliest het zijn functie en ben je er alleen maar veel tijd aan kwijt en kost het veel energie. 

Zo zie je dat piekeren ook een positieve kant heeft. Maar dat het belangrijk is om hier niet in door te slaan. Het kan dan al snel ombuigen waarbij je meer negatieve effecten zult ervaren van het piekeren. 

Reactie plaatsen