Kun je ziek worden door te piekeren?
13 augustus 2021 

Kun je ziek worden door te piekeren?

Door piekeren kun je letterlijk ziek worden. Veel piekeren kan voor mentale maar ook lichamelijke problemen zorgen. Met nadruk op véél piekeren. Als jij af en toe piekert hoef je je helemaal geen zorgen te maken. Iedereen maakt zich wel een druk over dingen of is bezorgd of bang voor iets. Niks mis mee als het maar tijdelijk is. En je als de situatie weer tot rust is gekomen kunt ontspannen. Als je een week piekert over iets en het daarna weer los kan laten is er dus niks aan de hand. Maar ben jij een chronische piekeraar en pieker jij al lang? Misschien al wel jaren? Dan is het wel tijd om er iets aan te doen want het kan inderdaad nare gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kunt er inderdaad ziek van worden. 

Welke gevolgen heeft piekeren?

Piekeren is niet iets dat alleen plaats vindt in je hoofd. Je denkt (of hoopt) misschien van wel. Dat al dat piekeren geen invloed heeft op je gezondheid. Dat het gewoon iets is dat met je gedachten te maken heeft. Dat het geen gevolgen heeft voor je lichaam. Je wordt er misschien wel een beetje moe van en vindt het vervelend dat je het steeds doet. Maar dat was het wel...toch?
Nee helaas. Veelvuldig piekeren heeft invloed op het functioneren van je lichaam en je mentale gezondheid. 

Gevolgen voor je lichaam

Uit onderzoek (Schlinkert, 2018) blijkt dat piekeraars mogelijk meer vatbaar zijn voor pijn, ziekten en verhoogde bloeddruk. Piekeraars zijn zich vaak meer bewust van allerlei lichamelijke gevoelend, maar onder stress herkennen zij minder goed wat hun lichaam eigenlijk nodig heeft. Hij zit als het ware te veel in zijn hoofd en heeft daardoor minder aandacht voor zijn eigen lichaam. Bijvoorbeeld een deadline voor het werk hebben. De lunch wordt overgeslagen omdat dit mogelijk meer tijd kost om het werk af te krijgen. Je piekert er misschien 's nachts nog over. Op korte termijn niet zo ernstig, maar als dit een structureel ding wordt is het niet verwonderlijk dat je dan lichamelijke klachten krijgt. Chronisch piekeren is zelfs in verband gebracht met het ontwikkelen van kanker volgens Schlinkert.
Waarschijnlijk kun je je er wel iets bij voorstellen. Mensen die piekeren zijn bezorgd over iets. Mensen die veel piekeren zijn continu bezorgd. Continu negatieve gedachten en gevoelens. Ze hebben eigenlijk continu last van stress. 

Gevolgen voor je mentale welzijn

Chronisch piekeren kan leiden tot angstklachten of depressieve gevoelens. Je maakt je zorgen over dingen die waarschijnlijk niet zullen gebeuren. Piekergedachten zijn vaal irreële, overdreven gedachten. Va die gedachten wordt je nou niet echt bepaald blij, je wordt er eerder somber van of angstig. Ook is piekeren erg vermoeiend, zeker als je veel piekert en het niet meer kunt stoppen. Je kunt je niet meer concentreren en wordt vergeetachtig. Niet alleen omdat het piekeren overdag energie van je vraagt maar ook omdat je slecht in slaap kunt komen door al die gedachten. Of slecht slaapt en steeds wakker wordt. Dit zorgt natuurlijk niet voor een uitgerust gevoel de volgende dag. Nog vermoeider en minder concentratievermogen. En meer piekergedachten, want hoe breek je nu uit deze vervelende piekercirkel?

Gevolgen voor je omgeving

Zelfs op je sociale omgeving heeft het gepieker invloed. Je kunt je zo voorstellen dat je omgeving je niet bepaald de leukste versie van jezelf vindt wanneer jij je steeds zorgen maakt over van alles. Misschien belemmert het je ook wel om bepaalde dingen te doen zoals spontane uitjes of zonder teveel nadenken iets geks te doen. Misschien maak je je wel zorgen of je iemand zou kunnen kwetsen met wat je zegt en verlies je daarmee een stukje spontaniteit wat jou juist zo leuk maakt. Ook kunnen mensen je een 'zeurpiet' vinden omdat jij degene bent die overal beren op de weg ziet. 

Het kan zelfs gebeuren dat je sociale situaties gaat vermijden omdat je denkt dat er dan niks ergs kan gebeuren. En je je er ook geen zorgen over hoeft te maken als je thuis blijft. Eenzaamheid ligt dan op de loer. 

Het heeft ook effect op relaties met anderen. Wanneer je steeds geruststelling zoekt voor de dingen waar je over piekert kan dit op den duur tot irritatie en spanning leiden. Je partner en eventueel kinderen kunnen zich gecontroleerd voelen als jij ze bijvoorbeeld met enige regelmaat belt of appt (lees: lastigvalt) voor je eigen geruststelling dat ze nog veilig zijn. 

Gevolgen voor je kinderen

Als je kinderen hebt heb ik nog meer slecht nieuws voor je. Je zorgen breng je ook over op je kinderen. Ze merken dat je bepaalde dingen spannend vindt of stress hebt. Dit breng je over en zij gaan je ook nog eens nadoen. Zo werkt het nu eenmaal met kinderen, zij leren van jou. Een piekerstoornis komt vaker voor bij mensen die overbezorgde ouders hebben. Als jij dit voorbeeld hebt gehad is dit een factor in het ontstaan van jouw piekergedrag. Als jij dit voorbeeld laat zien aan je kinderen werkt dit dus ook weer door bij jouw kinderen op later leeftijd. 

Je kunt dus ziek worden door langdurig piekeren. Piekeren heeft niet alleen gevolgen voor je lichaam maar ook voor je mentale welzijn en zelfs die van anderen. Piekerklachten gaan in de meeste gevallen niet vanzelf over. Als je geen hulp zoekt om wat aan je piekerklachten te doen kunnen je klachten erger worden. Wij hebben een training ontwikkeld waarin jij zelf aan de slag kunt om in maar een paar weken je piekergedachten te verminderen. 

Over de schrijver
PiekerSTOP is er om jou te helpen om je piekergedachten zelf de deur uit te doen. Dit doen we door tips, inspiratie en informatie te delen over piekeren en onderwerpen die met piekeren te maken hebben. Zodat jij je piekergedachten kunt verminderen en daardoor relaxter door het leven kunt. Ook bieden wij een online trainingsprogramma waarbij je stap voor stap begeleid wordt om je gepieker in 28 dagen te verminderen.
Reactie plaatsen