Beter omgaan met stress

Stress kun je niet voorkomen. Het is er eigenlijk altijd wel in een bepaalde mate. Je kunt nog zo hard je best doen om stress te verminderen, helemaal uit je leven bannen gaat je niet lukken. Je kunt er wel beter mee leren omgaan zodat je op een gezonde manier kunt dealen met stress.

Een beetje stress is juist gezond

Het is een fabeltje om te denken dat hoe minder stress je hebt, hoe beter dit voor je is. Je kunt zelfs te weinig gestrest zijn. Er is namelijk een beetje stress nodig om in actie te komen. Dingen voor elkaar te krijgen. Zonder stress kom je waarschijnlijk niet zo snel in actie dan wanneer die deadline dichterbij komt. Wanner de balans tussen stress en ontspanning goed is hoef je stress helemaal niet uit je leven te bannen maar is het juist een positief iets dat je helpt om je te motiveren en om iets langer vol te houden.

Als stress teveel wordt

Wanneer je gedurende een te lange periode te veel stress ervaart is dit niet meer gezond. Je lichaam geeft dan fysieke en/of emotionele signalen af om aan te geven dat er iets mis is. Iedereen heeft wel eens van die periodes waarin je het gevoel hebt dat je teveel taken op je bordje hebt liggen. Deadlines, nieuwe baan, een relatie, kinderen, vriendschappen, het huishouden, gezond eten en sporten, reizen, op de hoogte zijn van het nieuws etc. Je ervaart de druk van al dit moeten. Je houd het best wel een tijd vol, maar wanneer je niet op tijd rust neemt krijg je last van lichamelijke en emotionele klachten.

Symptomen bij te veel stress

Je lichaam geeft aan wanneer het allemaal te veel is. Als je op deze signalen reageert door beter voor jezelf te zorgen kun je voorkomen dat je je steeds slechter gaat voelen en uiteindelijk overspannen of zelfs burn-out raakt.

Hieronder staan de meest voorkomende signalen:

 • hoofdpijn
 • nek-of rugpijn
 • gespannen spieren
 • slecht slapen
 • vermoeid
 • snel geïrriteerd
 • concentratieproblemen
 • vergeetachtigheid
 • verhoogde hartslag
 • angstig
 • gevoel van dichtgeknepen keel

Iedereen reageert weer anders op stress. Let maar eens op de signalen die jouw lichaam geeft en neem ze serieus. Grijp in zodra je signalen opmerkt, hoe eerder je beter leert omgaan met stress hoe beter het voor je lichaam (en hoe je je voelt) is.

Omgaan met stress 

Als je merkt dat je te veel stress hebt, onderneem dan actie om er beter mee om te gaan. Hieronder een aantal manieren die je op weg helpen om op een gezonde manier met stress om te gaan. Kijk wat bij je past en wat mogelijk is. Je hoeft niet alles direct aan te pakken. Focus je op één ding dat je wilt veranderen en kijk hoe dat gaat.

1. Wat veroorzaakt stress ?

Kijk eens naar alles wat je te doen hebt, al die dingen in je leven wat maakt dat je stress ervaart. Welke taken heb je allemaal te doen? Waar maak je je zorgen om? Welke gebeurtenissen of situaties veroorzaken een gevoel van stress bij jou? Zet dit allemaal eens op een rijtje en kijk wat je ermee kunt. Misschien kun je hulp vragen of dingen aan iemand overdragen of gewoon niet meer doen. Die verjaardag terwijl je agenda zo vol is kun je misschien best een keer skippen.

2. Vind gezonde manieren om met stress om te gaan

Je kunt niet alle stress uit je leven verbannen, en dat hoeft ook helemaal niet. Maar het is wel belangrijk om op een gezonde manier met stress om te gaan. Sporten is zo'n goede manier. Gezond eten en voldoende slapen zijn ook belangrijk als je veel stress hebt. Eigenlijk komt het erop neer dat je goed voor jezelf zorgt. Neem voldoende pauze op het werk en maak bijvoorbeeld een lunchwandeling. Neem juist tijd voor jezelf ook al is je agenda nog zo vol. Neem tijd om te mediteren of staar gewoon even een tijdje voor je uit en doe even niks. Luister naar muziek of lees een ontspannend boek. Ook praten met mensen kan ervoor zorgen dat je even kunt ontladen.


Over de schrijver
PiekerSTOP is er om jou te helpen om je piekergedachten zelf de deur uit te doen. Dit doen we door tips, inspiratie en informatie te delen over piekeren en onderwerpen die met piekeren te maken hebben. Zodat jij je piekergedachten kunt verminderen en daardoor relaxter door het leven kunt. Ook bieden wij een online trainingsprogramma waarbij je stap voor stap begeleid wordt om je gepieker in 28 dagen te verminderen.
Reactie plaatsen