Het pieker elastiekje

Een simpele manier om even te stoppen met piekeren is om een pieker elastiekje te gebruiken. Even je gedachten een halt toe roepen. Deze simpele methode helpt je om je piekergedachten te stoppen.

De methode van het pieker elastiekje

Draag een elastiekje om je pols. Elk elastiekje is prima als het maar niet knelt als je hem draagt. Een haarelastiekje of een rubber elastiekje is een prima piekerelastiekje. Iedere keer als je een negatieve gedacht bij jezelf opmerkt trek je (niet al te hard) even aan het elastiekje en laat je het tikken op je pols. Zorg ervoor dat het niet echt prettig is maar ook niet al te veel pijn doet. Het kan namelijk zo zijn dat je toch best vaak op een dag dit doet. Om een rode en pijnlijke pols te vermijden raad ik je aan om het niet al te hard te doen.

Hoe werkt het precies?

Je gedachtenstroom wordt even onderbroken door een andere prikkel. In dit geval een kleine pijnprikkel. Nu je de gedachtestroom doorbroken hebt kun je bewust kiezen om aan iets anders te denken. Aan iets positiefs.

Je hersenen zijn zo geprogrammeerd dat ze pijn het liefst vermijden. Dit gegeven kun je dus benutten in het voordeel. Telkens wanneer je het elastiekje laat knallen op je pols is dit onplezierig. Je hersenen koppelen het hebben van piekergedachten aan iets negatiefs. Een pijnprikkel. Op den duur ga je vanzelf minder piekeren, want piekeren betekent pijn.

Wat als het niet genoeg is om je gedachten te stoppen?

Geef het de tijd. Natuurlijk kun je niet verwachten dat je met deze methode binnen een dag niet meer piekert. Het heeft tijd nodig en je moet er actief mee aan de slag. Naast het pieker elastiekje kun je ook andere oefeningen doen om te stoppen met piekeren. Op deze pagina kun je meer simpele oefeningen vinden die helpen om minder te piekeren. Geef het vooral de tijd en blijf ermee bezig. Na verloop van tijd zul je merken dat je ongemerkt minder bent gaan piekeren.

Over de schrijver
PiekerSTOP is er om jou te helpen om je piekergedachten zelf de deur uit te doen. Dit doen we door tips, inspiratie en informatie te delen over piekeren en onderwerpen die met piekeren te maken hebben. Zodat jij je piekergedachten kunt verminderen en daardoor relaxter door het leven kunt. Ook bieden wij een online trainingsprogramma waarbij je stap voor stap begeleid wordt om je gepieker in 28 dagen te verminderen.
Reactie plaatsen