Piekeren over het verleden: hoe laat je het los?
07 juli 2025 
6 min. leestijd

Piekeren over het verleden: hoe laat je het los?

We kennen het allemaal: dat ene moment dat je anders had willen doen. Die situatie waar je nog steeds buikpijn van krijgt. Of dat schuldgevoel dat blijft knagen, hoe lang het ook geleden is. Piekeren over het verleden kan je volledig in zijn greep houden. Maar hoe laat je het los? En waarom is dat zo moeilijk?

In dit artikel ontdek je:

  • Waarom we blijven hangen in het verleden
  • Wat piekeren hierover met je doet
  • Hoe je leert loslaten en mentale rust vindt
  • Praktische tips en inzichten om ermee te stoppen
  • Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is piekeren over het verleden?

Piekeren over het verleden betekent dat je in gedachten blijft hangen bij gebeurtenissen die al gebeurd zijn. Vaak met spijt, schaamte of schuldgevoel als ondertoon. Piekeren komt vaak doordat je niet volledig begrijpt waarom je vasthoudt aan het verleden en aan bepaalde herinneringen.

Je denkt bijvoorbeeld:

  • “Had ik maar een andere keuze gemaakt…”
  • “Waarom heb ik dat niet gezien?”
  • “Wat als ik het anders had aangepakt?”
  • “Waarom blijven deze herinneringen zo’n emotionele lading houden?”

Het vasthouden aan herinneringen en het blijven denken aan andere keuzes houdt het piekeren in stand. Het zijn gedachten die zich blijven herhalen, zonder dat ze leiden tot een oplossing. Je blijft erin vastzitten – mentaal én emotioneel.

Waarom blijven we hangen in het verleden?

Het blijven hangen in het verleden komt vaak doordat je iets ingrijpends hebt meegemaakt. Ons brein is gemaakt om te leren van fouten. Dat is op zich goed: het helpt je om te groeien. Maar soms schiet het door. In plaats van kort terugkijken en dan doorgaan, blijf je hangen in wat je had willen doen. Dat gebeurt vaak als:

  • Je jezelf moeilijk kunt vergeven
  • Je situatie niet goed hebt kunnen afsluiten
  • Je een sterk schuld- of schaamtegevoel ervaart
  • Je denkt: “Ik mag het niet vergeten, want dan bagatelliseer ik het”

Onbewust vasthouden aan oude gedachten en vertrouwde patronen speelt hierbij een grote rol. Ook relaties en de manier waarop je met onzekerheid omgaat, kunnen invloed hebben op het piekeren. Accepteren en acceptatie van pijn, boosheid en verdriet zijn essentieel om los te komen van het verleden.

Piekeren lijkt dan alsof je controle probeert te houden over iets wat al lang voorbij is. Weten waarom je vasthoudt aan het verleden en de manier waarop herinneringen een rol spelen, kan helpen om het piekeren te doorbreken.

Wat doet piekeren over het verleden met je?

Langdurig piekeren over wat is gebeurd, heeft vaak grote impact op je dagelijks leven. Piekergedachten leiden tot negatieve gedachten en gevoelens van angst, waardoor je welzijn wordt aangetast. Het kan leiden tot:

  • Slapeloosheid: piekeren leidt er vaak toe dat je wakker ligt van negatieve gedachten, waardoor slapeloosheid ontstaat
  • Verhoogde stress: je lichaam blijft in een staat van alertheid
  • Somberheid of depressieve gevoelens: je energie lekt weg
  • Angstklachten: je vreest om weer dezelfde fouten te maken
  • Laag zelfbeeld: je ziet jezelf als “iemand die het altijd verpest”

Slapeloosheid en angst kunnen het functioneren in het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden.

Je brein maakt geen onderscheid tussen denken aan iets heftigs en het opnieuw meemaken. Dus elke keer dat je piekert, activeer je opnieuw dezelfde emoties en stressreacties. Dat maakt het zo vermoeiend.

Hoe laat je het verleden los? 7 praktische tips

1. Erken wat er is gebeurd (en wat het met je doet)

Veel mensen proberen hun gevoelens weg te duwen. Maar wat je onderdrukt, komt vaak sterker terug. Herinneringen aan gebeurtenissen uit het verleden zijn vaak emotioneel geladen en kunnen pijn, verdriet of boosheid oproepen. Accepteer dat deze herinneringen er zijn en besef dat je niet alles hoeft op te lossen; accepteren van wat er is gebeurd geeft ruimte voor verwerking. Zeg tegen jezelf: “Ja, dit zit me nog steeds dwars.” Pas dan ontstaat ruimte om het te verwerken. Accepteer dat herinneringen soms blijven, maar dat je er op een andere manier mee om kunt gaan.

2. Stop met jezelf veroordelen

Je deed wat je kon met de kennis, vaardigheden en omstandigheden die je toen had. Achteraf lijkt alles logisch, maar op het moment zelf was dat niet zo. Mildheid en acceptatie zijn de sleutel tot loslaten.

Herken negatieve gedachten die opkomen en wees je bewust van de manier waarop deze je denken en emoties beïnvloeden. Door begrip en acceptatie voor jezelf te tonen, kun je leren negatieve gedachten los te laten in plaats van eraan vast te houden of jezelf te veroordelen.

3. Schrijf je gedachten op papier

Door op te schrijven wat er is gebeurd en wat je erbij voelt, maak je ruimte in je hoofd. Het helpt je om overzicht te krijgen – en om afstand te nemen van de gedachten en herinneringen die blijven terugkomen. Door een herinnering op te schrijven, voorkom je dat je blijft nadenken over dezelfde gebeurtenis. Plan daarnaast bewust momenten in om te reflecteren, zodat je voorkomt dat je eindeloos blijft nadenken en je focus kunt verleggen naar het hier en nu.

4. Oefen met zelfcompassie

Stel jezelf deze vraag: Wat zou ik zeggen tegen een goede vriend(in) die hiermee worstelt? Grote kans dat je begripvol, mild en steunend zou zijn. Diezelfde houding mag je ook voor jezelf oefenen.

Praat erover met vrienden: het delen van je gevoelens en gedachten met vrienden kan helpen om meer begrip en acceptatie voor jezelf te ontwikkelen. Openheid over je worstelingen in het dagelijks leven zorgt ervoor dat je weet dat je niet alleen bent en kan leiden tot meer zelfcompassie.

5. Grijp terug naar het nu

Herinner jezelf eraan: Het verleden is een gedachte, het nu is je werkelijkheid. Je kunt je aandacht bewust richten op het heden door je te focussen op zintuiglijke ervaringen: voel je voeten op de grond, luister naar de geluiden om je heen, adem rustig in en uit. Door je focus te verleggen van het verleden naar het nu, doorbreek je het pieker-circuit en creëer je meer rust in je hoofd. Gronden in het nu helpt je om uit het pieker-circuit te stappen.

6. Doorbreek het patroon van piekeren

Piekeren is vaak een gewoonte. Net als nagelbijten of uitstelgedrag. Gelukkig kun je leren stoppen met piekeren door concrete stappen te zetten en deze in de praktijk te oefenen. In de online training van Piekerstop.nl leer je stap voor stap hoe je je brein herprogrammeert en mentale rust opbouwt. Daarbij wordt onder andere het begrip 'defusie' uitgelegd: een techniek uit Acceptance and Commitment Therapy (ACT) die helpt om negatieve gedachten te doorbreken en los te laten zonder erin vast te blijven zitten.

7. Kies bewust voor loslaten

Loslaten betekent niet dat je goedkeurt wat er is gebeurd. Het betekent dat je stopt met jezelf eraan vastklampen. Je accepteert en erkent het verleden, waardoor acceptatie ontstaat en er ruimte komt om nieuwe plannen te maken voor de toekomst. Je kiest voor rust in plaats van herhaling. Voor heling in plaats van herbeleving.

Het besef dat andere keuzes in het verleden een rol spelen in hoe je je nu voelt, is belangrijk. Maar je kunt nu gaan kiezen voor de toekomst en je aandacht richten op wat er nu toe doet. Het weten en accepteren van je gevoelens helpt je om verder te gaan.

Checklist: herken jij jezelf in deze gedachten?

  • Ik herhaal steeds dezelfde gebeurtenis in mijn hoofd
  • Ik blijf nadenken over negatieve gedachten, waardoor ik moeilijk tot rust kom
  • Ik voel me schuldig over iets wat al lang geleden is
  • Ik vind het moeilijk om mezelf te vergeven
  • Ik blijf piekeren, ook al weet ik dat het niets oplost
  • Ik ervaar slapeloosheid of lig wakker door onzekerheid en piekergedachten
  • Ik voel me moe en gespannen door al dat denken

Herken je (meerdere van) deze punten? Dan is het tijd om hier actief iets mee te doen. Niet door harder te denken, maar door jezelf te helpen rust te vinden.

Veelgestelde vragen over piekeren over het verleden

Hoe stop ik met blijven hangen in het verleden?

Door te erkennen wat je voelt, mild te zijn voor jezelf en technieken te gebruiken die piekergedachten doorbreken. Zelfcompassie, schrijven, gronden in het hier en nu en professionele ondersteuning kunnen allemaal helpen.

Waarom blijf ik denken aan fouten uit het verleden?

Dat komt vaak voort uit zelfverwijt of onverwerkte emoties. Je brein denkt dat je iets moet oplossen, maar bij het verleden kan dat niet meer. Je moet leren omgaan met dat wat niet meer veranderd kan worden – en dat is een proces.

Helpt praten over het verleden?

Ja, zeker. Maar alleen praten is soms niet genoeg. Als je steeds blijft terugvallen in dezelfde gedachten, heb je technieken nodig om je brein daadwerkelijk anders te laten reageren. Dat leer je in onze online training.


Klaar om piekergedachten los te laten?

In de training van piekerstop.nl ontdek je:

✅ Hoe je stopt met piekeren – in begrijpelijke stappen
✅ Waarom je brein zo graag blijft hangen in oude fouten
✅ Bewezen oefeningen om rustiger te worden in je hoofd
✅ Hoe je leert leven in het nu – in plaats van in je hoofd
👉 Start vandaag nog met de training


Tot slot

Het verleden kun je niet veranderen. Maar je kunt wel veranderen hoe je ermee omgaat. Piekeren is geen teken dat je zwak bent – het betekent dat je iets te verwerken hebt. En dat kan.

Je mag loslaten. Voor jezelf. Voor je rust. En voor de toekomst die je wél kunt beïnvloeden.

Over de schrijver
PiekerSTOP is er om jou te helpen om je piekergedachten zelf de deur uit te doen. Dit doen we door tips, inspiratie en informatie te delen over piekeren en onderwerpen die met piekeren te maken hebben. Zodat jij je piekergedachten kunt verminderen en daardoor relaxter door het leven kunt. Ook bieden wij een online trainingsprogramma waarbij je stap voor stap begeleid wordt om je gepieker in 28 dagen te verminderen.
Reactie plaatsen