Er zijn vele oefeningen en tips die ervoor zorgen dat je stopt met piekeren…tijdelijk. Ze zorgen voor rust in je hoofd, even geen piekergedachten. Maar ze komen gewoon weer terug. Het helpt wel even maar lost het probleem niet daadwerkelijk op. Om écht van het piekeren af te komen is wat anders nodig. Het is nodig om de oorzaak van je piekeren er met wortel en al uit te trekken.
De beste manier om te stoppen met piekeren is niet door tijdelijk een oefening te doen. Oefeningen kunnen je op weg helpen maar het is ook belangrijk om de oorzaak van je piekeren op te lossen. Dát is namelijk waarom je piekert.
Er is lef en moed voor nodig om te stoppen met piekeren
Om het piekeren echt te stoppen en de oorzaak van je piekergedachten met wortel en al eruit te halen is wel lef nodig. Je piekert namelijk niet voor niks nog steeds. Op een of andere manier hou je een probleem in stand omdat je de stap om het echt aan te gaan nog niet hebt gezet. Als je het echte probleem hebt opgelost heb je namelijk geen reden meer om te piekeren. Dus ergens heb je de stap nog niet gezet.
Piekeren leidt niet tot een oplossing
Piekeren doe je omdat je denkt dat je zo tot een oplossing of inzicht over een bepaald probleem kunt komen. Door erover na te denken hoop je dat je op enig moment tot een oplossing komt. Iets wat je helpt om het probleem waarover je piekert op te lossen. Maar helaas…piekeren leidt niet tot een oplossing. Je denkt steeds in cirkeltjes. Eigenlijk lijkt piekeren op schommelen. Het houdt je bezig maar je komt niet vooruit.
Piekeren is een vorm van vermijding
Sterker nog. Je stelt het aanpakken van het echte probleem zelfs uit. Je gaat iets uit de weg, namelijk het aanpakken van dat probleem waar je over piekert. Doordat je piekert voelt het alsof je actief bezig bent om een oplossing te bedenken maar eigenlijk gebeurt er helemaal niks. Je hoeft zelf niet het probleem onder ogen te komen. Best fijn dat piekeren, hoef je het niet eens op te lossen. Als je ergens bang voor bent (het echte probleem) ga je dat liever uit de weg natuurlijk. Als je bang bent voor spinnen ga je liever ook de kelder niet in, zeker niet in dat donkere hoekje. Stel dat je piekert over je baan. Eigenlijk vind je het eng om te zeggen dat je het niet naar je zin hebt op je werk. Door erover te piekeren hoef je het je baas ook niet te vertellen…maar ja…je blijft er wel over piekeren.
Niet meer vermijden is de oplossing tot niet meer piekeren
Wat je moet doen is actief de stap nemen om het werkelijke probleem op te lossen. Actief je probleem aanpakken. Als je merkt dat je piekert is dat eigenlijk een signaal. Je moet iets oplossen, maar niet door te piekeren.
Actief je probleem aanpakken is dé oplossing om te stoppen met piekeren.
Want als je je probleem hebt aangepakt en opgelost heb je helemaal niets meer om over te piekeren. Daarvoor is het wel nodig om te kijken naar het probleem waar je over piekert.
Pak het aan of laat het los
Als jij piekert over problemen die spelen in je leven waar je iets aan kunt doen (geldzorgen, je baan, een gesprek etc) kun je actie ondernemen. Geef minder geld uit, neem een extra baan, een andere baan, ga het gesprek aan, zoek hulp. Maar als je piekert over dingen uit het verleden of dingen die nooit gebeuren (wat iemand 5 jaar geleden tegen je zei, wat je had moeten zeggen toen, of je ooit ziek zult worden) laat het dan los. Je kunt er niks aan veranderen. Tijd om dag te zeggen tegen die gedachten.
Kortom:
Piekeren is een vorm van vermijding en leidt niet tot een oplossing. Als jij echt van je piekeren af wilt komen moet je actie ondernemen op de dingen waar je over piekert. Raap al je moed bij elkaar om onder ogen te komen wat je nu eigenlijk voor actie moet ondernemen.
Actie is de beste manier om te stoppen met piekeren.