Waarom piekeren mensen (en hoe stop je ermee)

Nadenken over een situatie is op zich handig. Zo kun je de beste keuze maken of de volgende keer dingen anders doen wanneer het niet zo is gelopen als je gehoopt had in deze situatie. Bij piekeren ligt dat anders. Piekeren is steeds maar over hetzelfde nadenken zonder dat je tot een oplossing komt. Het is niet productief. En het helpt ook niet om tot een oplossing te komen. 

Waarom piekeren mensen dan?

Als je er niks mee opschiet met al dat gepieker, waarom piekeren mensen dan? Dit komt omdat je het gevoel hebt dat piekeren helpt om beter met het probleem om te gaan. Of je hoopt op een briljante ingeving voor het probleem of situatie als je er maar lang genoeg over piekert. 

Het piekeren versterkt zichzelf. 

Laat me dit uitleggen met een voorbeeld:
Stel, je piekert over een gesprek die je moet houden met je werkgever. Je ziet er tegenop en weet niet zo goed wat je moet zeggen. Uit ervaring weet je dat je werkgever soms kortaf kan reageren. Jij loopt met iets rond en wilt dit aankaarten. Je piekert over hoe je dit kunt aanpakken. Wat moet je zeggen. Allerlei scenario's heb je al bedacht. Vervolgens raap je al je moed bijeen en spreek je je werkgever aan. Je maakt een afspraak voor vanmiddag. Het gesprek verloopt goed. Je hebt het probleem kunnen bespreken en de reactie van je werkgeven was positief. 

Nu heb je onbewust een paar dingen geleerd. Door te piekeren over de situatie heb je het gevoel dat je controle hebt over de situatie. Je angst is hierdoor een stukje minder geworden. En door het piekeren gebeuren de dingen waar je bang voor bent niet. Je werkgever reageerde namelijk positief dus het piekeren hielp! Toch? 

Nee helaas. Of je nu wel of niet hebt gepiekerd, de uitkomst van het gesprek was waarschijnlijk hetzelfde geweest. Nadenken over de situatie heeft je wel een stukje op weg geholpen. Je hebt bedacht dat het wel handig was om een afspraak te maken en wat je ongeveer wil zeggen. Maar het eindeloos piekeren over de situatie heeft niks veranderd aan de uitkomst. Als je niet was gaan piekeren was je angst vanzelf wel verdwenen en als je niet had gepiekerd had je werkgever ook positief gereageerd. 

Met piekeren kun je dus wel stoppen, het helpt toch niet. 

Hoe kun je stoppen met piekeren?

Piekeren heeft de neiging om erger te worden als je er niks aan doet. Het wordt een manier van denken die steeds lastiger is om weer uit te schakelen. Je kunt jezelf wel trainen om minder te piekeren. Maar dit zal niet van de een op de andere dag gebeuren. Er is oefening voor nodig. 

Accepteer chaos

Je hebt geen controle over veel gebeurtenissen in het leven. Accepteer dat chaos iets is dat bij het leven hoort. Een negatieve uitkomst betekent niet dat jij iets 'fout' hebt gedaan of had kunnen voorkomen dat dit gebeurde. 

Oefen met een andere denkwijze

Veel piekeraars zijn geneigd om op een negatieve manier naar de wereld te kijken. De gebeurtenissen door een negatieve bril te zien. Te kijken naar alles wat er mis ging en kan gaan. Probeer dit bij jezelf op te merken en om te zetten naar een íets positievere gedachte. 

Zoek afleiding

Die denkcirkel van piekergedachten kun je doorbreken door afleiding te zoeken. Richt je aandacht volledig op iets anders. Het is niet mogelijk om je aandacht ergens volledig op te richten en tegelijkertijd nog te piekeren. Probeer het maar eens uit. Ook flink sporten kan voldoende afleiding bieden om het piekeren te doorbreken. 

Deze tips helpen je alvast op weg. Mocht je meer handvatten willen? Check vooral onze online  training  waarin jij leert om stap voor stap je piekergedachten te verminderen.